Zwanger

Tijdens een zwangerschap kunt u te maken krijgen met klachten en ongemakken. Zo bent u misschien sneller moe of misselijk of is uw eetlust minder. Neem bij vragen of klachten contact op met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Na de zwangerschap blijven moeder en kind nog korte tijd onder controle staan van een verloskundige. Daarna houdt het consultatiebureau, kinderarts of uw huisarts de groei en ontwikkeling van uw kind in de gaten.

Wilt u meer weten? Kies het onderwerp waarover u meer informatie zoekt en lees verder.

Bent u zwanger?

Maak een afspraak met uw huisarts of een verloskundige. De huisarts of verloskundige praat met u over uw lichamelijke conditie en eventuele erfelijke aandoeningen. Ook wordt een echo gemaakt om te zien hoe lang u zwanger bent. Soms gaat u voor de echo naar een echocentrum.

De verloskundige begeleidt u tijdens de hele zwangerschap en helpt u ook bij de bevalling. Heeft u vragen? Bel uw verloskundige.

Bent u onbedoeld zwanger? Ook dan kunt u terecht bij de huisarts of verloskundige. Kijk ook op de website van Fiom voor informatie en advies.

Wilt u na de bevalling (weer) aan het werk? Denk dan al tijdens uw zwangerschap na over zorg en opvang. Er zijn verschillende soorten kinderopvang, bijvoorbeeld via gastouders of een kinderdagverblijf. Schrijf uw kind op tijd in, als het kan al tijdens uw zwangerschap.

De adressen van huisartsen en verloskundigen vindt u in de digitale gemeentegids. Zij weten ook waar een Echocentrum zit. Kinderopvang in de buurt vindt u in het Landelijk Register Kinderopvang.

Bent u voor het eerst zwanger en jonger dan 25 jaar? Misschien is VoorZorg van Yunio iets voor u. U krijgt dan ondersteuning tijdens en na uw zwangerschap. Kijk voor meer informatie op de website. U kunt ook bellen of mailen.

Fiom

Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Landelijk Register Kinderopvang

Wilt u meer informatie over bevallen?

De verloskundige vertelt u hoe de bevalling verloopt en wat er kan gebeuren. Het is belangrijk dat u weet op welke zorg u kunt rekenen en wat u moet regelen voor na de bevalling.

De meeste vrouwen bevallen na 37 tot 42 weken zwangerschap. Gaat de zwangerschap voorspoedig? Dan mag u zelf kiezen waar u wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Weet u niet waar u wilt bevallen? Bespreek het met uw verloskundige. De verloskundige bereidt u voor op de bevalling. Ze vertelt ook wanneer u haar moet bellen als uw bevalling begint.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Deventer Ziekenhuis

Nico Bolkesteinlaan
75
7416 SE
Deventer
Toon op kaart (1)
x

Gelre ziekenhuis Zutphen

Den Elterweg
77
7207 AE
Zutphen

Waarover wilt u iets weten?